Zipy a proč je jeho kvalita tak důležitá?

V našich zavazadlech jsou většinově firmy japonské firmy YKK, popřípadě jiné, značkové zipy. Tyto jsou testovány celou řadou cyklických testů. Tedy, nějaká mašinka zip otevírá / zavírá případně s ním různě jinak cvičí. Více o tom, kolik testů se provadí pod hlavičkou YKK naleznete např. zde: https://www.ykkfastening.com/quality/methods.html 

Naši výrobci batohů, kufrů a zavazadel  (Vogart, Troop London, Gladiator) se většinou vyhýbají použití hliníkových zipů a používají zipy z nerezi , či jiného nerezivějícího materiálu. To je obrvoská výhoda. Jedna z nevýhod hliníku je, že např i trocha slané vody, vede hliník ke korozi, kdy mnohdy nepomůže ani důkladné omytí vodou. 

Vzhledem k tomu, že jsme nejen distributoří, ale také uživatelé našich produktů. Sami průběžne testujem kvalitu a životnost každodenním nošením. Na snímku k postu, je fotka nerezových zipů batahou Vogart po každodenním nošení po dobu cca 5 let. Obě kapsy, jsou otevírány mnohokrát denně. Zip stále hezky drží, jediný problém je, že se rozpadají kožené designové pásky sloužící jako táhla zipu. Měl jsem ten samý model batohu již před tím a tento vydržel cca 7 let nepřetržitého denního i extrémně-dovolenkového provozu. A na konec,  batoh dosloužil právě na zipy. To už, ale pásky dávno upadly a byly nahrazeny. 

18.07.2023